vraggendrager-1976-andre-bolhuis

Chef de mission Maurits Hendriks maakt vandaag bekend wie de Nederlandse vlaggendrager op de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen mag zijn. Best een grote eer. Ook al zijn niet alle sporters erbij vanwege wedstrijden die kort op 27 juli volgen. Het duurt namelijk best wel even dat defilé, dat wil je niet in je benen voelen als je de dag erna (of de dag daarna) een wegwedstrijd moet fietsen. Marianne Vos valt dus helaas af. Tenzij ze zich wederom bewijst als onverwoestbaar en gewoon met die vlag gaat lopen. De mannelijke wielrenners vallen natuurlijk ook af. Een afgevaardigde uit het zwemteam kan zeker, maar we zien Ranomi Kromowidjojo liever bij de sluitingsceremonie.

Voor de beste glimlach zou Edward Gal een mooie optie zijn.  Epke Zonderland ligt ook wel goed bij het Nederlandse publiek. En niet te vergeten onze hockeydames. Maartje Paumen dan maar? Anky van Grunsven is een levende Olympische legende, maar die mocht in 2000 al. Juist ja, het begin van haar Olympische zegereeks. Wellicht is onze nieuwe sprinttroef Churandy Martina een optie.

Maar eigenlijk verdient Teun de Nooijer het. Jarenlang de beste hockeyer ter wereld. De nummer 14 van het kunstgras. Toch weer bij de selectie gehaald, ondanks die rare stuiptrekkingen van bondscoach Van Ass eerder dit jaar.

Of wordt het een verrassing? We wachten af.

* * *

Het is dus windsurfer Dorian van Rijsselberghe geworden.

Maurits Hendriks:
“Dorian was mijn eerste keus. Ik wilde heel graag een jonge, inspirerende atleet. Ik kan me voorstellen dat het verrassend is”, vertelde Hendriks.
“Als je kijkt naar ons team dan beschikken we over anderen die veel bereikt hebben. Anky van Grunsven is daar één van. Maar we hebben heel bewust gekozen voor de jonge generatie.”

Hendriks heeft veteranen als roeier Diederik Simon, beachvolleyballer Richard Schuil, amazone Van Grunsven en hockeyer Teun de Nooijer persoonlijk gebeld met het nieuws dat hij koos voor Van Rijsselberghe.
“Dat vond ik op zijn plaats. De reacties die ik kreeg waren honderd procent positief. Anky had de vlag al eens gedragen, Diederik moet de dag erna het water op en Teun begreep dat in Peking de vlag ook al gedragen werd door iemand uit zijn sport. Dan weet je dat een ander aan de beurt is.”