Een gebruiksvriendelijke homepage. Klinkt als gesneden koek. Maar hoe voor de hand liggend dat Usability ook is, voor velen is het blijkbaar moeilijk te realiseren. Homepages bevatten vaak dezelfde elementen, maar bij de uitvoering daarvan schieten veel sites te kort.

Al bij de opkomst van internet en de periode dat iedereen online moest was navigatie al één van de belangrijke elementen. Zie het als bewegwijzering op bijvoorbeeld een vliegveld, op de weg of een warenhuis. Als dat niet duidelijk is raak je de weg kwijt. Zo ook op een homepage. In 2000 was dat al belangrijk en is nu nog steeds actueel.

Je komt ergens terecht, maar weet niet wat je er kunt doen. Nu klinkt dit als een eng verhaal over een spookstad, maar voor aardig wat homepages geldt dat. Het gaat dan niet alleen om sturen, maar ook om het centrale doel (wat kan hier, waar dient dit voor) duidelijk te maken. Niemand zou ns.nl nog gebruiken als de reisplanner ergens driehoog-achter verstopt zou zitten.

En zo worden er nog veel meer fouten gemaakt. Van fouten kunnen we allemaal leren. Daarom is er een handige lijst beschikbaar met Usability Guidelines.