Sportzomer RTL

De magische sportzomer begint vandaag. Zegt men. Want het EK voetbal begint vanavond met de loeispannende pot Polen-Griekenland. Een prima aftrap voor de zomer. Overigens begint de meteorologische zomer wel wat later in juni, maar laten we daar niet al te veel over mierenneuken – of muggenziften, wat u wilt.

Sportzomer. Een term die geclaimd wordt door de NOS. Ze hebben het uitgevonden. U kent ze wel; Jack, Mart, Tom en een paar anderen hebben ooit bij elkaar gezeten en gebroed op een naam voor een zomer vol sport. Dat werd dus sportzomer. Die term bezigen ze elk jaar. Maar in de even jaren net iets harder. Want dan is er een groot voetbaltoernooi. En in de schrikkeljaren nog wat harder, vanwege de Olympische Spelen. De NOS grossiert dan ook in uitzendrechten voor al die grote evenementen.

Nu is RTL al jaren bezig de NOS te beconcurreren op het gebied van sport en spel. Eerst al met het duo Barend en Van Dorp, sinds 2010 met VI Oranje. Dat laatste programma is dit jaar zelfs naar het grote RTL4 gehaald om nog hogere kijkcijfers te scoren. Na het EK gaat RTL ook de Tour doen (daar zijn ze in 2011 begonnen) en mengen ze zich ook in de Olympische Spelen. Van dit alles is Wilfred Genee het gezicht. En het thema, jawel: sportzomer. De NOS was natuurlijk ‘not amused’, maar konden de naam ook weer niet al te hard claimen.

En al die jongens en meisjes die deze lente en zomer in actie komen? Die zal het worst wezen of het een sportzomer is en welke zender/omroep de hoogste kijkcijfers scoort. Als zij maar winnen.

Die sportzomer was trouwens al wel even bezig. Roland Garros is best een zonnig toernooi met al dat gravel. Vandaag de halve finales bij de heren. Nadal staat al één set voor tegen de in zeer sterke vorm verkerende Ferrer. Nadal gaat dus weer naar de finale. Federer en Djokovic maken later vandaag uit wie Nadal van de 7e winst gaat proberen af te houden.