Dat er veel sites zijn waarop je prijzen van vliegtickets, hotels en vakanties kunt vergelijken weten we nu wel. In feite vervangen deze sites het aloude fysieke reisbureau en zijn ze maar wat blij met terugkerende klanten. En die klanten zijn ook dol op ‘hun’ vertrouwde vliegticketvergelijker (en hebben ook niet zo’n zin om uren te speuren voor een paar tientjes minder). Sites die slim tickets zoeken kunnen hier wel eens verandering in brengen.

De Amerikaanse site Kayak is daar een voorbeeld van. Het biedt de mogelijkheid om te zoeken op verschillende soorten reiscomponenten (hotels, vluchten, huurauto’s en pakketreizen). Bij vluchten kan men kiezen tussen een enkele reis, retour, meerdere bestemmingen of een weekend. De zoekresultaten worden direct op prijs gesorteerd en via facetten aan de linkerzijde kunnen de zoekresultaten verfijnd worden. Om op flexibele data te zoeken moet je wel een account hebben (dat kan ook met Facebook).

Dezelfde slimme database technologie (gebaseerd op API’s) is terug te zien bij het Deense Momondo. In de visuele aantrekkelijke omgeving kun je flexibel zoeken en ook de zoekresultaten verfijnen. Bij het selecteren van een deal verlaat je de site en in een nieuwe tab wordt de site van de aanbieder op de gewenste vlucht gedeeplinkt. Bij het terugkeren naar Momondo wordt gelijk gevraagd hoe de site en service van de aanbieder bevallen is.

Een ander alternatief is wellicht Skyscanner, dat ook zoekt in de databases van de vertrouwde vliegticketvergelijkers. De site werkt snel, maar is door de vormgeving wel wat rommelig.

Heel anders slim zoeken doet Adioso. Hierbij is de database semantisch opgebouwd, waardoor er ook op een andere manier te zoeken is. Zo kun je zoeken op bijvoorbeeld Amsterdam to anywhere under 300 of AMS to NYC. Bij het klikken op Show search help worden diverse suggesties gedaan. Rechts bovenaan kun je de vertreklocatie en je voorkeursvaluta vastzetten. Adioso bestaat al sinds 2008, maar heeft eind augustus dit jaar een serieuze doorstart gemaakt.

(Ook geplaatst op Molblog)