RTV

Rot op

Vorige week heb ik met veel belangstelling het EO-programma Rot op naar je eigen land gekeken. De eerste aflevering heb ik linear gekeken (vooral vanwege mijn nieuwsgierigheid wat zo’n programma op Twitter doet), de rest on demand. Want ja, je wil het toch volgen. Helaas heb ik het bijbehorende debat onder leiding van de onvermijdelijke Thijs van den Brink ook teruggezien, maar dat had niet gehoeven.

In de vierdelige serie ging het om zes mensen die één van de vluchtroutes in tegenovergestelde richting afleggen. Andersom dus. Niet volledig natuurlijk, maar wel bijna tot aan de start.
Zes verschillende mensen met hele andere opvattingen. Dus niet zoals veel mensen van te voren dachten dat het een ‘PVV-stemmers metamorfose show’ werd, of ‘Rooie rakkers halen vluchtelingen zelf al op’. Sommige deelnemers hadden zo’n uitgesproken mening dat menig Twitteraar er gretig bovenop dook (gelukkig ook wel met een tikje humor).
Zoals vaker voorkomt zijn veel mensen onwetend, maar tegelijkertijd niet te beroerd een mening te geven. Gelukkig zijn er een heleboel mensen in staat hun mening op basis van verworven kennis bijstellen.
Is het programma geslaagd? Gezien het mislukte eind-debat: nee, maar betreft de kijkcijfers: ja. Een hoog bereik en dus meer mensen die kennis hebben genomen van de problematiek. Bewustwording.

Op de site een test (ze noemen het ook een game) om te kijken of je slimmer bent dan een vluchteling. Nou nee. Ik ben eerst een paar keer overleden (verdronken, dood geschoten en afgeranseld in een Bulgaars bos), voordat het me wel lukte Nederland te bereiken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.