Op 20 november schreeuwt heel Nederland om cultuur. Althans dat is de bedoeling van de actie Nederland Schreeuwt om Cultuur. In elke zichzelf respecterende stad wordt meegedaan aan de culturele manifestatie, waarbij het vooral gaat om gezien en gehoord te worden.

Via de site wordt opgeroepen om vooral mee te doen, dat kan uiteraard via social media (lid worden van de Facebook pagina en een schreeuw verspreiden via Twitter) en het invullen van een petitie. Er wordt trots vermeld dat er al ruim 37.500 keer geschreeuwd is (zijn dat mensen, inzendingen, wat?).

Er zijn nog meer acties, zo timmert ook hard aan de weg. Wederom met een petitie (ruim 82.000 ondertekeningen) en een heus live-event op maandag 22 november ‘Leve de Beschaving’. Stop Culturele Kaalslag is een initiatief van FNV Kiem, de vakbond voor de culturele sector.

Petities genoeg, zo hebben ruim 137.000 mensen ook nog Nee tegen de BTW gezegd.

Een petitie opstarten anno 2010 is niet zo lastig meer met online oplossingen als petities.nl, maar de follow-up is niet altijd even duidelijk. Wat gebeurt er nou met al die petities en acties? Op geen enkele actiesite is te vinden aan wie die al die handtekeningen, schreeuwen en nee’s worden overhandigd.

Het aandacht trekken voor het onderwerp is aardig gelukt (vooral de media hebben het opgepikt), maar het uiteindelijke doel is natuurlijk dat er iets mee gedaan wordt. Gisteren is de BTW verhoging aangenomen in de Tweede Kamer en er staan nog meer bezuinigingen voor de culturele sector op de planning. De sector is in actie gekomen en heeft daarmee goede exposure weten te bewerkstelligen, maar het is daarna ook wel echt tijd om spijkers met koppen te slaan.

(Ook geplaatst op Molblog.nl)