Goedemorgen Nederland. Nee we zijn niet wakker geworden in een andere wereld. Dat lijkt misschien even zo. Maar het is nog steeds dezelfde. Wel één waarin de Amerikanen zichzelf niet zo serieus lijken te nemen. En misschien zelfs een beetje sado-masochistisch zijn.

Ondanks alle polls en voorspellingen heeft Trump dus gewonnen. Echt.

forecasts

Hoe dat kan? De media krabben zich danig op hun achterhoofd. Want het leek een gelopen race voor Clinton.

poll

De live barometer van de New York Times wees vannacht iets anders aan (en werd zelf een hate-object de afgelopen uren)

nyt-barometer

(Over live tools gesproken, die van The Guardian was mooi – vooral op mobiel.)

guardian-tool

De kiezers waren blijkbaar bereid zijn sekisme en racisme op de koop toe te nemen.

Andere mensen zijn weer boos, te zien aan de scheld-kanonnades op Twitter. Alsof het een scène uit ‘The Wolf of Wall Street’ is (Pulp Fiction staat echt niet meer zo hoog op de f*ck lijst).

Ondertussen begint het op een film te lijken. Een Oost-Europese remake van James Bond. Waarin de megalomane zakenman uit zijn eigen toren vileine plannen bedenkt voor de toekomst. En natuurlijk iets roept over (nucleaire) wapens. Lekker angst inboezemen.

En nu? Hillary achter de tralies? Een muur bij Mexico (want ja, die hombres)? Vriendjes worden met Poetin? Moslims toegang tot de VS ontzeggen? Het home-huwelijk afschaffen?

We weten het niet.

Maar we hoeven de Amerikanen ook niet zo serieus meer te nemen: “But at least we could all laugh at the Americans again.”

via GIPHY