De schrik moet er wel inzitten, want gemeenteraadsverkiezingen zijn al over minder dan een week! Je zou het helemaal vergeten door de val van het kabinet en de gebeurtenissen in Vancouver deze week. De partijen hebben nog één weekend en een paar dagen om mensen op 3 maart naar de stembus te lokken.

De campagnes van de diverse partijen zijn van een lokaal naar een nationaal niveau gepromoveerd. Dat was al een beetje zo, maar na #deval is de aandacht nu echt naar de landelijke politiek verschoven.

En ze willen zo graag: die regionale afdelingen van partijen en de lokale partijen. Ze twitteren en bloggen volop, gaan de straat op, lopen markten af, plakken fanatiek posters en doen ook andere dingen om op te vallen.

En toch zien we ze niet terug op de landelijke TV, want daar zitten allemaal ex-ministers, ex-demissionaire types en oppositieleiders die bloed ruiken. Op 3 maart zal dat niet anders zijn als de uitslagen langzaamaan binnendruppelen en de politieke journalisten daar maar al te graag conclusies aan willen verbinden. En daarin wordt altijd een link gelegd naar de landelijke politiek.

Ondanks alle inspanningen van de politieke partijen in het land is het een gelopen race. De gemeenteraadsverkiezingen zijn nu niet meer dan een voorafje voor 9 juni.

Ook gepubliceerd op Molblog